- +

Malerfaget

Malerfaget

En maler behandler og beskytter ulike overflater som tak, vegger og gulv.

Som maler jobber du både inne og ute. Maleren jobber på både nybygg og gamle bygninger med behov for restaurering og oppussing. Valg av riktig materialer og bruk av ulike metoder og verktøy for å beskytte overflater, forskjønne og lette renhold er viktige arbeidsoppgaver. 

Vanlige arbeidsoppgaver for maleren:

  • beskytte, vedlikeholde og fargesette nye, ubehandlede og tidligere behandlede overflater innvendig og utvendig
  • bruke pensel, rull og sprøyte til å påføre, beis, olje, lakk og maling
  • sette opp tapet, vegg- og gulvbelegg
  • bruke lim og sparkel
  • legge tepper og vinylgulv
  • påføre membransystemer og legge gulv i våtrom
  • restaurering som krever bruk av eldre malingsteknikker

Som maler må du vite hvordan farger forholder seg til hverandre og kunne utføre alt arbeid som foregår før ferdigbehandling av en flate. 

Maleren jobber ut fra rutiner, tegninger og arbeidsbeskrivelser. Arbeidsmetodene inkluderer både håndverktøy, større roboter og maskiner. Det er også vanlig at malerne bruker digitale hjelpemidler, for eksempel for å dokumentere arbeidet.

En maler må utføre arbeidet på en sikker måte som tilfredsstiller krav til HMS. Maleren jobber noen ganger selvstendig, men ofte sammen med kolleger og med yrkesgrupper som tømreremurerebetongfagarbeidereelektrikere og rørleggere

Hvor jobber malere?
De fleste faglærte malere jobber i en mindre eller større malermesterbedrift som driver med både tak, vegg og gulv. Enkelte bedrifter er spesialisert innenfor for eksempel dekorasjonsmaling eller gulvlegging. Noen malere jobber også i bedrifter som produserer maling, tapet og gulv.

Personlige egenskaper
Som maler må du jobbe nøyaktig, ha godt håndlag og god fargeforståelse. Godt fargesyn er en forutsetning. Yrket kan være fysisk krevende.

Utdanning
Utdanning til fagarbeider er et yrkesfaglig løp i videregående opplæring.

Kilde: Utdanning.no

Se læreplan